Ιστοσελίδες και Eshops για αυτούς που θέλουν να δημιουργούν περιεχόμενο, να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των SERPs και να έχουν στρατηγική στο digital marketing.

Επιστροφή στην αναζήτηση

Πως να εμφανίζεται το website μου στην Google

DevFlavor

Πως να εμφανίζεται το website μου στην Google

Στο άρθρο αυτό θα παρουσιάσουμε αναλυτικά ποιες ενέργειες πρέπει να κάνετε ώστε να εμφανίζεται το website σας στην Google (στα οργανικά αποτελέσματα των αναζητήσεων, τα λεγόμενα SERPs).

Να επισημάνουμε ότι άλλες ενέργειες κάνουμε για να έχει τη δυνατότητα ένα website να εμφανίζεται στην Google και άλλες για να εμφανίζεται στα πρώτα οργανικά αποτελέσματα.

Όταν εμφανίζεται ένα website στην Google λέμε ότι έχει γίνει index. Για να γίνει index θα πρέπει να γίνει crawl.

Περιεχόμενα άρθρου

Οι ενέργειες για να εμφανίζεται ένα website στην Google

  • Τεχνικό SEO (ξεκινάει από την κατασκευή του website)
  • Δημιουργία sitemap.xml
  • Καταχώρηση website στο Google Search Console
  • Υποβολή sitemap στο Google Search Console
  • Δημιουργία του κατάλληλου αρχείου robots.txt
  • Αποφυγή noindex meta tag
  • Αποφυγή spam πολιτικών

Πως βλέπω αν έχουν γίνει index οι σελίδες μου

Ο πρώτος τρόπος είναι να κάνετε μία αναζήτηση στην Google με το url που σας ενδιαφέρει προσθέτοντας μπροστά τον όρο site:. Δηλαδή αν το url που σας ενδιαφέρει είναι το https://devflavor.gr/blog/ti-einai-to-seo/, τότε η αναζήτηση που θα κάνετε είναι η εξής: site:https://devflavor.gr/blog/ti-einai-to-seo/.

Ο δεύτερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε το Google Search Console. Καλύτερα να προτιμάτε αυτό καθώς σας ενημερώνει για την αιτία που μία σελίδα σας δεν έχει γίνει index.

Προσοχή σε τεχνικά θέματα και στο περιεχόμενο

Σωστή κατασκευή του website

Για να εμφανίζεται ένα website στην Google θα πρέπει να είναι σωστά κατασκευασμένο και να μην έχει τεχνικά προβλήματα.

Η κατασκευή ενός website πρέπει να βασίζεται στις σωστές πρακτικές του τεχνικού SEO.

Πρέπει να αποφεύγονται τα πολλά redirects, τα server errors και οι σελίδες θα πρέπει να είναι mobile friendly.

Πολλά websites έχουν προβλήματα στην HTML, στην Javascript και στη CSS που μπορεί να δημιουργούν προβλήματα στους crawlers της Google. Μπορείτε να ελέγχετε τις σελίδες σας για τέτοια errors στη σελίδα: W3C Markup Validation Service.

Το website σας θα πρέπει να έχει ένα αρχείο sitemap.xml και ένα αρχείο robots.txt. Το καθένα με το κατάλληλο περιεχόμενο. Θα τα αναλύσουμε παρακάτω.

Σε κάθε σελίδα σας θα πρέπει να έχετε το κατάλληλο canonical url. Αν σε μία σελίδα σας έχετε εισάγει λάθος canonical url η Google θα κάνει index το λάθος url (το πιο πιθανό σενάριο).

Θα πρέπει να προσέχετε να μην έχετε ίδιο περιεχόμενο σε δύο ή περισσότερες σελίδες σας (dublicate content). Σε μία τέτοια περίπτωση η Google μπορεί να αγνοήσει αυτές τις σελίδες.

Για να εμφανίζεται μία σελίδα ενός website στην Google θα πρέπει να έχει περιεχόμενο που να πληρή κάποιες προϋποθέσεις. Το περιεχόμενο θα πρέπει να έχει κάποια αξία. Η Google είναι πιθανό να μην κάνει index σελίδες με περιεχόμενο πολύ μικρού μεγέθους. Οι σελίδες σας θα πρέπει να προσφέρουν κάποια αξία, να είναι σωστά δομημένες και να περιέχουν τα κατάλληλα meta tags (π.χ meta title, meta description κ.λ.π).

Οι crawlers της Google αφιερώνουν συγκεκριμένο χρόνο σε ένα website. Κάνουν crawl και index σε συγκεκριμένο αριθμό σελίδων σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (crawl budget). Για αυτό το λόγο θα πρέπει να προσέχετε ποιες σελίδες θα έχετε στο sitemap σας. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε ένα blog με μία σελίδα αναζήτησης με pagination και αυτή η σελίδα να περιέχει δεκάδες ή εκατοντάδες σελίδες. Είναι σημαντικό για εσάς να γίνουν index αυτές οι σελίδες; Αν όχι, θα πρέπει να μην τις εισάγετε στο sitemap.xml και να τις μπλοκάρετε στο robots.txt. Εφόσον δεν είναι σημαντικές για εσάς και επιτρέπετε να γίνουν index, τότε στην περίπτωση που αυτές οι σελίδες είναι πάρα πολλές, η Google θα ασχολείται με αυτές για μεγάλο χρονικό διάστημα και ενδέχεται να αργήσει πολύ να κάνει index σημαντικές σας σελίδες.

Καταχώρηση sitemap στο Google Search Console

Θα πρέπει αρχικά να καταχωρήσετε το website σας στο Google Search Console. Θα πρέπει να έχετε ένα λογαριασμό gmail και θα πρέπει να αποδείξετε ότι είστε ο ιδιοκτήτης του website. Για να το αποδείξετε μπορείτε να επιλέξετε να εισάγετε κάποιο κείμενο στα dns records σας.

Η Google μπορεί να κάνει crawl και index τις σελίδες σας και χωρίς να εισάγετε το sitemap σας στο Google Search Console. Όμως, η πιο σωστή πρακτική είναι να το κάνετε. Έτσι βοηθάτε την Google και σίγουρα, αν το website σας είναι καινούργιο, θα αρχίσει να το μαθαίνει και να το κάνει crawl και index πιο γρήγορα.

Τι πρέπει να περιέχει το αρχείο sitemap

Το αρχείο sitemap πρέπει να είναι σε μορφή xml και να ακολουθεί το πρότυπο sitemaps.org. Έστω ότι το domain name σας είναι το εξής: devflavor.gr. Η Google θα πρέπει να βρίσκει το sitemap αρχείο σας στο εξής url: devflavor.gr/sitemap.xml.

Στο αρχείο αυτό μπορείτε να έχετε πολλά sitemaps. Ειδικά αν έχετε πολλές σελίδες, η καλύτερη πρακτική είναι να κατηγοριοποιήσετε τις σελίδες σε διαφορετικά sitemaps. Σημειώστε ότι κάθε sitemap δεν πρέπει να περιέχει πάνω από 50000 urls ή να έχει μέγεθος πάνω από 50MB.

Το αρχείο sitemap όταν περιέχει sitemaps μπορεί να έχει την παρακάτω μορφή.

<sitemapindex xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9">
  <sitemap>
    <loc>https://devflavor.gr/sitemap-post.xml</loc>
  </sitemap>
  <sitemap>
    <loc>https://devflavor.gr/sitemap-services.xml</loc>
  </sitemap>
  <sitemap>
    <loc>https://devflavor.gr/sitemap-home.xml</loc>
  </sitemap>
</sitemapindex>

Παρακάτω βλέπουμε τι πρέπει να περιέχει ένα sitemap.

<urlset xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9" xmlns:xhtml="http://www.w3.org/1999/xhtml">
  <url>
    <loc>https://devflavor.gr/services/online-delivery/</loc>
    <lastmod>2024-10-24</lastmod>
  </url>
  <url>
    <loc>https://devflavor.gr/services/freelancers-companies/</loc>
    <lastmod>2025-02-07</lastmod>
  </url>
  <url>
    <loc>https://devflavor.gr/services/proothisi-istoselidon-kai-eshop-me-seo/</loc>
    <lastmod>2024-05-12</lastmod>
  </url>
  <url>
    <loc>https://devflavor.gr/services/content-creation/</loc>
    <lastmod>2024-05-12</lastmod>
  </url>
  <url>
    <loc>https://devflavor.gr/services/apostoli-newsletter-i-emails/</loc>
    <lastmod>2024-05-12</lastmod>
  </url>
  <url>
    <loc>https://devflavor.gr/services/eshop/</loc>
    <lastmod>2025-01-31</lastmod>
  </url>
  <url>
    <loc>https://devflavor.gr/services/istoselida-gia-mesitiko-grafeio/</loc>
    <lastmod>2024-07-14</lastmod>
  </url>
  <url>
    <loc>https://devflavor.gr/services/istoselida-gia-ksenodoxio/</loc>
    <lastmod>2025-02-02</lastmod>
  </url>
  <url>
    <loc>https://devflavor.gr/services/kataskeui-istoselidas-kratiseon-rantevou/</loc>
    <lastmod>2025-01-01</lastmod>
  </url>
</urlset>

Μέσα σε κάθε url, περιέχεται το loc που είναι το url κάθε σελίδας, το lastmod που αφορά την ημερομηνία που έγινε το τελευταίο update της σελίδας, το changefreq που είναι η συχνότητα με την οποία αναμένεται να τροποποιείται το περιεχόμενο της σελίδας και το priority που είναι η προτεραιότητα αυτής της σελίδας σε σχέση με άλλες. Μέσα σε ένα url είναι υποχρεωτικό να υπάρχει η ετικέτα loc. Οι υπόλοιπες δεν είναι υποχρεωτικές και μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε ανάλογα με τις ανάγκες σας. Εμείς όπως βλέπετε δεν χρησιμοποιούμε τα changefreq και priority.

Μπορείτε να βρείτε επιπλέον πληροφορίες εδώ: Sitemaps XML format.

Αποφύγετε λάθη στο sitemap καθώς μπορεί να οδηγήσουν στο να μη γίνουν index οι σελίδες σας.

Χρήση του αρχείου robots

Ένα ακόμα σημαντικό αρχείο είναι το αρχείο robots.txt. Είναι ένα αρχείο κειμένου που αν το domain name σας είναι το devflavor.gr, τα bots των μηχανών αναζήτησης θα πρέπει να το βρίσκουν στο εξής url: devflavor.gr/robots.txt

Η σωστή χρήση αυτού του αρχείου είναι σημαντική. Σε αυτό το αρχείο μπορείτε να ορίσετε κάποιους κανόνες που οφείλουν να σέβονται οι διάφοροι web crawlers.

Σχετικά με τους κανόνες στο αρχείο robots

  • Ένας κανόνας ανά γραμμή
  • Για σχόλια χρησιμοποιήστε το σύμβολο #
  • Τα bots των μηχανών αναζήτησης ακολουθούν τις οδηγίες με σειρά προτεραιότητας

Σχετικά με τη σύνταξη

Αν επιτρέπετε σε όλα τα bots να κάνουν crawl το περιεχόμενό σας πρέπει να χρησιμοποιήσετε το εξής: User-Agent: *.

Αν θέλετε να ορίσετε κανόνες για το Googlebot, πρέπει να χρησιμοποιήσετε το εξής: User-Agent: Googlebot. Και από κάτω να ορίσετε κανόνες.

Ας δούμε ένα παράδειγμα


User-agent: Googlebot
Allow: / 
Disallow: /admin/
Disallow: /*?

Sitemap: https://example.com/sitemap.xml
  

Να εξηγήσουμε τι κανόνες υπάρχουν στο παραπάνω robots αρχείο. Αρχικά ορίζουμε κανόνες για το Googlebot, το Googlebot επιτρέπεται να κάνει crawl όλο το website εκτός από τα urls που περιέχουν το /admin/ και τα urls που περιέχουν παραμέτρους. Είναι σημαντικό να προσέχετε να μην μπλοκάρετε σημαντικές σελίδες σας μέσω του αρχείου αυτού.

Στο τέλος των κανόνων πρέπει να εισάγουμε και το url για το sitemap του website, όπως βλέπετε παραπάνω.

Παράδειγμα όπου επιτρέπουμε το crawling σε όλα τα bots


User-agent: *
Allow: / 
Disallow: /admin/
Disallow: /*?

Sitemap: https://example.com/sitemap.xml
  

Αν θέλετε να επιτρέπετε σε όλα τα bots (web crawlers) να κάνουν crawling όλες τις σελίδες σας, εκτός απο τη διαχειριστική και τις σελίδες με παραμέτρους, τότε θα πρέπει να επιλέξετε το παραπάνω robots.txt.

Επιτρέποντας σε όλα τα bots να κάνουν crawling, έχει αρκετά πλεονεκτήματα. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το αν έχετε ορίσει σωστά τα user-agent στο robots.txt. Δε θα ανησυχείτε αν έχετε αποκλείσει σημαντικά bots (από google, chatgpt κ.λ.π) που θα πρέπει να κάνουν crawling τις σελίδες σας.

Επιπλέον πληροφορίες θα βρείτε εδώ: Οδηγίες Google για robots.txt.

Αποφυγή noindex meta tag

Κάτι που μπορεί να μπλοκάρει μία σελίδα σας από το να γίνει index και να εμφανίζεται στην Google είναι το παρακάτω meta tag.

<meta name="robots" content="noindex">
για να εμφανίζεται το website σας στη Google θα πρέπει να δώσετε προσοχή σε συγκεκριμένες πολιτικές που δε θα πρέπει να παραβιάζετε

Αποφυγή spam πολιτικών

Πολύ σημαντικό είναι να προσέχετε ώστε να μην θεωρήσει η Google ότι παραβιάζετε κάποιες πολιτικές της. Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να προσπαθείτε να χειραγωγήσετε την Google ή να εξαπατείτε τους χρήστες της.

Κυρίως θα πρέπει να αποφύγετε τα παρακάτω:

  • Cloaking: αναφέρεται στην πρακτική της παρουσίασης διαφορετικού περιεχομένου σε χρήστες και μηχανές αναζήτησης με σκοπό τη χειραγώγηση της κατάταξης στα SERPs και την παραπλάνηση των χρηστών.
  • Doorway abuse: αναφέρεται στην τεχνική κατά την οποία δημιουργούνται ιστοσελίδες ή σελίδες με σκοπό να εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης (SERPs) για μία ή παρόμοιες αναζητήσεις, χωρίς να προσφέρουν ουσιαστική αξία. Στόχος τους είναι να κατευθύνουν τον χρήστη σε έναν άλλο προορισμό (π.χ. μια διαφορετική σελίδα).
  • Expired domain abuse: συμβαίνει όταν κάποιος αγοράζει ένα ληγμένο domain name και το επαναχρησιμοποιεί κυρίως με σκοπό να χειραγωγήσει τα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.
  • Hacked content: συμβαίνει όταν κάποιος ανεβάζει περιεχόμενο σε έναν ιστότοπο εκμεταλλευόμενος κάποια αδυναμία στην ασφάλειά του, χωρίς την άδεια του διαχειριστή ή του ιδιοκτήτη του.
  • Hidden text and link abuse: είναι η πρακτική κατά την οποία περιεχόμενο (κείμενο ή links) τοποθετείται σε μια σελίδα με σκοπό να παραπλανήσει τις μηχανές αναζήτησης, χωρίς να είναι εύκολα ορατό στους επισκέπτες.
  • Keyword stuffing: συμβαίνει όταν μια σελίδα γεμίζει με λέξεις ή φράσεις κλειδιά με στόχο να χειραγωγήσει την κατάταξή της στα SERPs. Οι λέξεις ή φράσεις κλειδιά συχνά εμφανίζονται αφύσικα.
  • Link spam: είναι η πρακτική δημιουργίας links προς ή από έναν ιστότοπο, με σκοπό τη χειραγώγηση της κατάταξης στα αποτελέσματα αναζήτησης, χωρίς να προσφέρουν ουσιαστική αξία.
  • Malware and malicious practices: αν στο website σας έχετε κακόβουλο ή ανεπιθύμητο λογισμικό που επηρεάζει αρνητικά την εμπειρία του χρήστη. Η Google ελέγχει τους ιστότοπους για τέτοιες πρακτικές, καθώς παραβιάζουν τις πολιτικές της.
  • Misleading functionality: αναφέρεται στην πρακτική δημιουργίας ιστοσελίδων που παραπλανούν τους χρήστες, κάνοντάς τους να νομίζουν ότι θα αποκτήσουν πρόσβαση σε περιεχόμενο ή υπηρεσίες, αλλά στην πραγματικότητα δεν μπορούν.
  • Scaled content abuse: συμβαίνει όταν δημιουργούνται πολλές σελίδες με σκοπό να χειραγωγήσουν την κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης, χωρίς να προσφέρουν πραγματική αξία στους χρήστες. Συνήθως περιλαμβάνει τη δημιουργία μεγάλου όγκου μη αυθεντικού περιεχομένου (π.χ με AI).
  • Scraping: αναφέρεται στην πρακτική της αντιγραφής περιεχομένου από άλλους ιστότοπους, συχνά μέσω αυτοματοποιημένων μεθόδων, με σκοπό τη χειραγώγηση της κατάταξης στις μηχανές αναζήτησης.
  • Site reputation abuse: είναι η τακτική όπου περιεχόμενο τρίτων δημοσιεύεται σε έναν ιστότοπο κυρίως λόγω των ήδη υπαρχόντων σημάτων κατάταξης που έχει αποκτήσει ο ιστότοπος από το περιεχόμενο του ίδιου, με στόχο το περιεχόμενο να καταταγεί καλύτερα από ότι θα μπορούσε μόνο του.
  • Sneaky redirects: είναι η πρακτική κατά την οποία ο χρήστης οδηγείται σε διαφορετική διεύθυνση url από αυτή που ζήτησε, με σκοπό την παραπλάνηση, παρουσιάζοντάς του διαφορετικό ή άσχετο περιεχόμενο.
  • Thin affiliation: είναι η πρακτική δημοσίευσης περιεχομένου με affiliate links, χωρίς προσθήκη πρωτότυπης πληροφορίας ή αξίας, συνήθως με αντιγραφή περιγραφών και κριτικών απευθείας από τον έμπορο.
  • User-generated spam: είναι spammy περιεχόμενο που προστίθεται από χρήστες, όπως σχόλια, συχνά χωρίς τη γνώση του διαχειριστή (προσέξτε το αν δέχεστε σχόλια).

Μελετήστε περισσότερα εδώ: Spam policies for Google web search.

Επικοινωνήστε

Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Επίσης μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας αν θέλετε να εξετάσουμε (δωρεάν) το eshop σας ή το website σας, σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται στην Google ή δεν έχει καλή κατάταξη στα SERPs για τις λέξεις και φράσεις κλειδιά που στοχεύετε.

Διαβάστε και τα παρακάτω

Περιεχόμενα

Λέξεις κλειδιά: google, εμφάνιση στην google, εμφάνιση στα google serps