Ιστοσελίδες και Eshops για αυτούς που θέλουν να δημιουργούν περιεχόμενο, να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των SERPs και να έχουν στρατηγική στο digital marketing.

Επιστροφή στην αναζήτηση

Τι είναι SEO - Οι τύποι του - Πως λειτουργεί

DevFlavor

Τι είναι SEO - Οι τύποι του - Πως λειτουργεί

Με το SEO μία ιστοσελίδα ή ένα eshop μπορεί να προσελκύσει χρήστες των μηχανών αναζήτησης οι οποίοι είναι "ζεστοί" για μία υπηρεσία ή ένα προϊόν. Γιατί είναι πιο "ζεστοί" τη στιγμή που κάνουν αναζητήσεις στις μηχανές αναζήτησης; Γιατί το κάνουν με κάποια πρόθεση. Το SEO το χρησιμοποιούμε κυρίως για να μας βρίσκουν οι χρήστες των μηχανών αναζήτησης, όταν το θέλουν αυτοί.

Περιεχόμενα άρθρου

Τι είναι το SEO (Search Engine Optimization)

Το SEO (Search Engine Optimization) είναι το σύνολο των ενεργειών που εφαρμόζει κάποιος για να βελτιώσει την κατάταξη της ιστοσελίδας του στα αποτελέσματα των αναζητήσεων (Search Engine Results Page ή εν συντομία SERPs) στις μηχανές αναζήτησης. Η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης είναι η Google. Άλλες γνωστές μηχανές αναζήτησης είναι η Bing και το Yahoo.

Γιατί να θέλει κάποιος να βελτιώσει την κατάταξη μίας ιστοσελίδας στα αποτελέσματα των αναζητήσεων; Οι χρήστες των μηχανών αναζήτησης κυρίως επιλέγουν να κάνουν κλικ στα πρώτα αποτελέσματα. Όσο πιο πάνω βρίσκεται μία ιστοσελίδα στα αποτελέσματα των αναζητήσεων, στις μηχανές αναζήτησης, τόσο περισσότερη επισκεψιμότητα θα έχει. Όταν αυξάνεται η επισκεψιμότητα αυξάνεται και η αναγνωρισιμότητα και αυξάνονται και οι πελάτες.

Οι ενέργειες SEO έχουν ως βάση το τεχνικό SEO και το να καταλάβουμε τι ψάχνουν οι χρήστες των μηχανών αναζήτησης και με ποιες λέξεις (keywords) ή φράσεις κλειδιά (keyphrases) το ψάχνουν.

Οι τύποι του SEO

Οι κύριοι τύποι SEO είναι: Το τεχνικό SEO (technical SEO), το on page SEO και το off page SEO.

Τεχνικό seo

Τεχνικό SEO (technical SEO)

Το τεχνικό SEO έχει να κάνει με τη βελτίωση των τεχνικών πτυχών ενός ιστότοπου για την αύξηση της κατάταξης των σελίδων του στα αποτελέσματα των αναζητήσεων στις μηχανές αναζήτησης. Λάθη στο τεχνικό SEO μπορούν να έχουν καταστρεπτικά αποτελέσματα στις καλύτερες στρατηγικές SEO. Για αυτό στη βάση ενός καλού SEO περιλαμβάνεται το τεχνικό SEO.

Πιο συγκεκριμένα, ας δούμε παρακάτω κάποιες παραμέτρους που αφορούν το τεχνικό SEO :

  • Δομή των url: Δε θα πρέπει να είναι μεγάλου μήκους (για να μπορούν να διαβαστούν). Είναι καλό σε ένα url να υπάρχει η λέξη κλειδί που μας ενδιαφέρει (τα url θα πρέπει να είναι περιγραφικά). Θα πρέπει να αποφεύγετε το underscore (_) και αντί για αυτό να χρησιμοποιείτε την παύλα (-). Δεν έχει σημασία πόσα slashes (/) θα χρησιμοποιηθούν.
  • Internal linking: Είναι καλό να γίνεται χρήση εσωτερικών link τα οποία συνδέουν κάποιες σελίδες του ιστότοπου.
  • Mobile-friendliness: Είναι σημαντικό κάθε ιστότοπος να προσαρμόζεται σε κάθε οθόνη. Ένας χρήστης θα πρέπει να μπορεί να μελετήσει το περιεχόμενο αλλά και να πλοηγηθεί με ευκολία είτε μπαίνει από κινητό είτε απο υπολογιστή, είτε από tablet.
  • Ασφάλεια του ιστότοπου: Ένας ιστότοπος θα πρέπει να είναι ασφαλής. Για παράδειγμα ιστότοποι που δε χρησιμοποιούν SSL πιστοποιητικό είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν στις πρώτες θέσεις των SERPs.
  • Ταχύτητα φόρτωσης: Κάθε ιστότοπος θα πρέπει να φορτώνει γρήγορα. Η ταχύτητα φόρτωσης μίας σελίδας είναι πολύ σημαντικός παράγοντας κατάταξης.
  • Πρωτόκολλο HTTP/2: Με αυτό το πρωτόκολλο οι σελίδες θα φορτώνουν πιο γρήγορα.
  • Gzip ή Brotli συμπίεση: Η συμπίεση μειώνει το μέγεθος των αρχείων που διαδίδονται στο internet, οπότε πετυχαίνονται καλύτεροι χρόνοι φόρτωσης.
  • Τεχνικές Caching: Με διάφορες τεχνικές caching μπορούμε να πετύχουμε ταχύτερους χρόνους φόρτωσης, κάτι που επιδράει πολύ θετικά στο SEO.
  • Διαχείριση των broken links: Αυτά τα links είναι τα links που δεν οδηγούν σε καμία σελίδα ή σε μία σελίδα που αφαιρέθηκε το περιεχόμενό της. Θα πρέπει να γίνεται σωστή διαχείρισή τους ώστε ο χρήστης να μην έρχεται αντιμέτωπος με το error 404.
  • Κατάλληλο αρχείο robots.txt: Οι ιστότοποι θα πρέπει να έχουν ένα αρχείο robots.txt όπου εκεί υπάρχουν διάφορες οδηγίες προς τις μηχανές αναζήτησεις. Δείτε παρακάτω για αυτό.
  • Αρχείο sitemap.xml: Οι ιστότοποι θα πρέπει να έχουν ένα αρχείο xml όπου εκεί υπάρχουν όλες οι σελίδες που θέλουμε να κάνουμε index. Δείτε παρακάτω για αυτό.
  • Meta tags: Κάθε σελίδα θα πρέπει να έχει ένα meta title ένα meta description αλλά και κάποια meta tags που έχουν να κάνουν με social media κλπ.
  • Σωστή χρήση canonical tag: Το tag αυτό είναι ένα κομμάτι κώδικα HTML που περιέχει το λεγόμενο canonical url. Το url αυτό είναι καλό να μην είναι relative. Αυτό το url καθορίζει ποια σελίδα να λάβουν υπόψη οι μηχανές αναζήτησεις μεταξύ σελίδων με ίδιο ή παρόμοιο περιεχόμενο.
  • Σωστή δομή HTML κώδικα: Είναι σημαντικό ο κώδικας HTML να είναι σωστός, χωρίς συντακτικά λάθη και να έχει μία καλή δομή. Με το καλή δομή εννοούμε να έχει στα σωστά σημεία τα meta tags, τα υπόλοιπα tags (όπως nav, body, main, header, footer κ.λ.π) και τα scripts από google analytics, google search console, meta pixel ή ότι άλλο μπορεί να χρησιμοποιεί μία σελίδα. Μπορείτε να κάνετε έναν έλεγχο των σελίδων σας, ως προς την HTML, στον επόμενο σύνδεσμο: The W3C Markup Validation Service (είναι σημαντικό για κάθε σελίδα να μην έχει errors).
  • Δομημένα δεδομένα (structured data): Κάνοντας χρήση των δομημένων δεδομένων, είναι πιο εύκολο για τις μηχανές αναζήτησης να καταλάβουν το περιεχόμενο ενός ιστότοπου. Το "λεξιλόγιο" που χρησιμοποιούν οι μεγάλες μηχανές αναζήτησης (μία από αυτές φυσικά είναι η Google) ονομάζεται Schema.org. Σας συνιστούμε να κάνετε χρήση JSON-LD (ένα script που είναι καλό να τοποθετείται στο head κάτω από το title tag).
  • Εύκολη εγκατάσταση scripts για στατιστικά και remarketing: Οι ιστότοποι θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να γίνεται εύκολη εγκατάσταση των απαραίτητων scripts για τη λειτουργία του Google Search Console, του Google Analytics, του Meta Pixel (Facebook Pixel) και άλλων παρόμοιων.
 on page seo

On page SEO

Το on page SEO είναι όλες οι ενέργειες που κάνει κάποιος σε μία σελίδα ενός ιστοτόπου και έχουν σχέση με το περιεχόμενο του για να βελτιώσει την κατάταξή της στις μηχανές αναζήτησης.

Πριν ασχοληθεί κάποιος με το on page SEO θα πρέπει η ιστοσελίδα ή το eshop του να είναι σωστά κατασκευασμένα (τεχνικό SEO). Ειδικά θα πρέπει να δοθεί προσοχή στο να μπορούν οι μηχανές αναζήτησης να σκανάρουν το περιεχόμενο των σελίδων (crawling). Σε περίπτωση που δεν μπορεί να γίνει crawling δε θα μπορεί να γίνει και indexing, οπότε ότι ενέργεια και να κάνει κάποιος στις σελίδες της ιστοσελίδας ή του eshop του, δε θα έχει νόημα.

Οι ενέργειες που μπορεί να κάνει κάποιος στο on page SEO είναι:

  • Keyword research: Να βρει δηλαδή τις κατάλληλες λέξεις ή και φράσεις κλειδιά σχετικές με το αντικείμενο της ιστοσελίδας του, που είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν οι χρήστες μίας μηχανής αναζήτησης.
  • Χρήση των λέξεων και φράσεων κλειδιών: Η χρήση αυτών στο περιεχόμενο θα πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνονται πολύτιμες πληροφορίες.
  • Επιλογή κατάλληλου τίτλου και περιγραφής (title και meta description): Αυτά είναι που θα εμφανίζονται στα αποτελέσματα των αναζητήσεων και θα πρέπει να κάνουν το χρήστη της μηχανής αναζήτησης να κάνει click.
  • Οι λέξεις κλειδιά να περιλαμβάνονται και στον τίτλο και στην περιγραφή: Μπορεί να έχετε επιλέξει έναν κατάλληλο τίτλο και μία περιγραφή για μία σελίδα σας αλλά θα πρέπει να φροντίσετε να υπάρχει μέσα σε αυτά και η λέξη κλειδί ή φράση κλειδί που στοχεύετε.
  • Χρήση h tags (h1,h2,h3, h4, h5, h6): Τα h tags είναι καθοριστικής σημασίας και για τους χρήστες αλλά και για τις μηχανές αναζήτησης. Ένα h tag πάνω από κάποιο κείμενο, μπορεί να φανερώσει το νόημα του κειμένου και στους χρήστες μίας ιστοσελίδας αλλά και στις μηχανές αναζήτησης. Το h1 πρέπει να είναι ο τίτλος μίας σελίδας ή ενός άρθρου. Σε μία σελίδα θα πρέπει να υπάρχει ένα h1 tag, εκτός αν στη σελίδα υπάρχουν πολλά article tags τα οποία μπορούν να περιέχουν το καθένα ένα h1 tag. Τα h2 tags μπορούν να χρησιμοποιήθουν πολλές φορές μέσα σε μία σελίδα, σαν τίτλοι στις διάφορες ενότητες της σελίδας. Αν κάθε ενότητα (section) μίας σελίδας θέλουμε να τη χωρίσουμε σε άλλες ενότητες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα υπόλοιπα tags (h3-h6). Τα h tags δίνουν σε μία σελίδα μία δομή ώστε να είναι πιο εύκολο να σκαναριστεί και από τους χρήστες της σελίδας (χρησιμοποιούνται και από screen readers) και από τις μηχανές αναζήτησης.
  • Χρήση semantic tags: Τα semantic tags (π.χ <nav>, <main>, <header>, <section>, <article>) είναι σημαντικά γιατί χρησιμοποιούνται απο screen readers για να βoηθήσουν τα άτομα με προβλήματα όρασης να καταλάβουν το περιεχόμενο μίας σελίδας. Επίσης είναι σημαντικά για το SEO καθώς κάνουν τις μηχανές αναζήτησης να καταλάβουν καλύτερα τη δομή και το σκοπό του περιεχομένου.
  • Χρήση internal και external links: Τα internal links οδηγούν ένα χρήστη σε κάποιο άλλο άρθρο ή μία άλλη σελίδα του ίδιου ιστότοπου. Τα external links οδηγούν ένα χρήστη σε άλλα websites (είναι σημαντικό αυτά τα websites να είναι αξιόπιστα και σχετικά με το αντικείμενο της σελίδας που διαβάζει ο χρήστης του website).
  • Κατάλληλα αρχεία εικόνας: Να υποστηρίζονται από όλους τους browsers, να μην είναι πολύ μεγάλου μεγέθους για να μην καθυστερούν τη φόρτωση μίας ιστοσελίδας και να έχουν το κατάλληλο alt text. Aν δεν υπάρχει το alt attribute, τότε οι μηχανές αναζήτησης δε θα μπορέσουν να κάνουν crawl και index την εικόνα.
  • Κατάλληλο thumbnail στα βίντεο: Σε ένα video tag, θα πρέπει να γίνεται χρήση του poster attribute και εκεί να υπάρχει το thumbnail του video.
off page seo

Off page SEO

Το off page SEO είναι όλες οι ενέργειες που κάνει κάποιος εκτός ιστοσελίδας για να βελτιώσει την κατάταξή της στις μηχανές αναζήτησης. Αυτές οι ενέργειες είναι εξίσου σημαντικές με τις ενέργειες των άλλων τύπων SEO και δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να παραλείπονται.

Ας αναφέρουμε παρακάτω κάποια παραδείγματα off page SEO:

  • Backlinks: Αυτά είναι links που χρησιμοποιούν άλλες ιστοσελίδες και οδηγούν στη δική μας. Είναι πολύ σημαντικά όταν προέρχονται από αξιόπιστες ιστοσελίδες, σχετικές με το περιεχόμενο της δικής μας.
  • Χρήση social media: Μπορούμε να προωθούμε στις σελίδες των social media μας τα άρθρα μας ή να κάνουμε κάποια πληρωμένη διαφήμιση.
  • Χρήση Google business profile: Πολύ σημαντικό για επιχειρήσεις που έχουν φυσική έδρα (τι είναι το τοπικό SEO).
  • Influencer marketing: Οι άνθρωποι τείνουν να εμπιστεύονται τις προτάσεις των αγαπημένων τους influencers.
  • Affiliate marketing: Ένας affiliate (συνεργάτης) προωθεί τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα μίας επιχείρησης και για κάθε πελάτη που φέρνει κερδίζει μία προμήθεια. Το affiliate marketing είναι μία πολύ αποδοτική μορφή μάρκετινγκ. Εδώ να τονίσουμε ότι οι ιστοσελίδες και τα eshop της DevFlavor λειτουργούν ως πλατφόρμες affiliate marketing (δηλαδή μπορείτε να έχετε το δικό σας affiliate πρόγραμμα, χωρίς να εξαρτάστε από τρίτες πλατφόρμες).

Με τις ενέργειες του Off page SEO πετυχαίνουμε είτε άμεσα είτε έμμεσα τη βελτίωση της κατάταξης μίας ιστοσελίδας.

Πως λειτουργεί το SEO

Για να έχει η επιχείρησή σας παρουσία στα πρώτα οργανικά αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης θα πρέπει να έχει μία ιστοσελίδα ή ένα eshop και να γίνεται καλό SEO. Όχι μόνο On page SEO αλλά και Off page SEO και τεχνικό SEO. Αν οι σελίδες σας δεν έχουν κατασκευαστεί σωστά, με τις σωστές πρακτικές του τεχνικού SEO, τότε δε θα δείτε αποτελέσματα (ή μπορεί να δείτε αν δεν έχετε ανταγωνισμό).

Επιπλέον χρειάζεται περιεχόμενο. Το περιεχόμενο πρέπει να είναι πλούσιο και έγκυρο, με αναλυτικό κείμενο, εικόνες και ίσως video ή podcast. Για την εισαγωγή του περιεχομένου σε μία ιστοσελίδα ή eshop θα πρέπει να λάβετε υπόψην το On page SEO και το τεχνικό SEO (όπως αναφέρονται παραπάνω). Στη συνέχεια μπορούν να γίνουν και οι ενέργειες του Off page SEO.

Αφού δημοσιεύσετε μία νέα σελίδα ή αλλάξετε το περιεχόμενο κάποιας παλιάς, τότε καλό θα είναι να πάρετε το URL της σελίδας σας και να κάνετε ένα αίτημα για index στο Google Search Console. Είναι καλύτερα να το κάνετε αυτό παρά να περιμένετε το πότε θα σας θυμηθεί η Google. Αναφερόμαστε συνήθως στην Google γιατί έχει σχεδόν όλο το μερίδιο της αγοράς.

Πως λειτουργούν οι μηχανές αναζήτησης

Για να καταλάβουμε πως λειτουργεί το SEO πρέπει να γνωρίζουμε και το πως λειτουργούν οι μεγάλες μηχανές αναζήτησης όπως η Google. Αυτά που κάνουν είναι τα εξής:

  • Crawling: Πραγματοποιείται λήψη του περιεχομένου μίας σελίδας μέσω bots που ονομάζονται crawlers ή spiders.
  • Rendering: Οι μηχανές αναζήτησης δημιουργούν την εμφάνιση της σελίδας χρησιμοποιώντας πληροφορίες από τις HTML, JavaScript και CSS (ότι χρησιμοποεί μία ιστοσελίδα).
  • Indexing: Το περιεχόμενο μίας σελίδας αναλύεται και αποθηκεύεται σε μία μεγάλη βάση δεδομένων.
  • Ranking: Πολύπλοκοι αλγόριθμοι καθορίζουν τη θέση που θα εμφανιστεί η σελίδα ανάλογα με την αναζήτηση που κάνει ένας χρήστης της μηχανής αναζήτης.

Παράγοντες κλειδιά στο SEO που μπορούν να κάνουν τη διαφορά

Για να καταφέρετε μία σελίδα σας να βρίσκεται ψηλά στα οργανικά αποτελέσματα στην Google, για έναν όρο αναζήτησης, θα πρέπει να προσέξετε τα εξής:

  • Το περιεχόμενο της σελίδας θα πρέπει να είναι σχετικό με τον όρο αναζήτησης. Για παράδειγμα δεν αρκεί μόνο να εισάγετε keywords στο περιεχόμενο χωρίς να βγαίνει νόημα.
  • Το περιεχόμενο θα πρέπει να είναι ποιοτικό. Η Google συλλέγει σήματα με τα οποία προσπαθεί να καταλαβαίνει αν το περιεχόμενο επιδεικνύει εμπειρία (experience), εξειδίκευση (expertise), αυθεντία (authoritativeness) και αξιοπιστία (trustworthiness) (E-E-A-T).
  • Η σελίδα σας θα πρέπει να είναι εύχρηστη, να φορτώνει γρήγορα και να προσαρμόζεται σε κάθε οθόνη και ειδικά σε κινητά (mobile friendly).

Εργαλεία για ανάλυση και παρακολούθηση αποτελεσμάτων στο SEO

Όταν κάνουμε SEO θα πρέπει να μπορούμε να γνωρίζουμε αν έχει αποτελέσματα. Για αυτό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια εργαλεία, πέρα από τον χειροκίνητο έλεγχο στην μπάρα αναζήτησης της Google (πάντα δοκιμάζουμε και σε incognito mode - κάνουμε αναζήτηση με τα keywords και keyphrases που έχουμε στοχεύσει και βλέπουμε αν είμαστε στα πρώτα αποτελέσματα).

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε είναι το Google Search Console και το Google Analytics. Και τα δύο αυτά εργαλεία μας δείχνουν πολύ χρήσιμα στατιστικά.

Το SEO δεν σταματάει ποτέ

Το SEO δεν σταματάει ποτέ. Πάντα θα βρίσκετε να κάνετε κάποια βελτίωση στο περιεχόμενό σας ή θα πρέπει να το ανανεώσετε επειδή μπορεί μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να είναι μη έγκυρο.

Μπορεί οι αλγόριθμοι στις μηχανές αναζήτησης να αλλάξουν και να απαιτούνται αλλαγές είτε στην ιστοσελίδα είτε στο περιεχόμενο.

Επίσης να μην ξεχνάμε και τον ανταγωνισμό.

Google Search Console και Sitemap

Μία σημαντική κονσόλα είναι το Google Search Console. Η χρήση της είναι δωρεάν. Κάθε ιστοσελίδα ή eshop θα πρέπει να παράγει ένα αρχείο xml (sitemap.xml) όπου εκεί πρέπει να υπάρχουν όλα τα url που θέλουμε να φαίνονται στην Google.

Επίσης θα πρέπει να υπάρχει και μία ημερομηνία δημιουργίας (ή ανανέωσης) της κάθε σελίδας. Αυτό το αρχείο xml θα πρέπει να ανέβει στο Google Search Console ώστε να ενημερωθεί η Google καλύτερα για το ποια url υπάρχουν.

Η κονσόλα αυτή είναι πάρα πολύ σημαντική γιατί πέρα από το να ανεβάσουμε το sitemap μας, μας δίνει πληροφορίες για τα προβλήματα των σελίδων μας. Δηλαδή μας ενημερώνει για τους λόγους για τους οποίους μία σελίδα μας δε μπορεί να εμφανιστεί στην Google, με σκοπό να προβούμε σε διορθωτικές κινήσεις.

Επίσης μας δίνει πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα μας (ή στο eshop μας), την απόδοσή της στην Google και πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιήθούν για ένα καλύτερο SEO.

Αν έχουμε εισάγει το sitemap στο Google Search Console και θέλουμε παρουσία και στην Bing, τα πράγματα είναι απλά καθώς μπορούμε να δώσουμε άδεια στην Bing να ενημερωθεί από τα δεδομένα μας στο Google Search Console.

Robots.txt ένα σημαντικό αρχείο

Εκτός από το αρχείο sitemap, ένα ακόμα πολύ σημαντικό αρχείο είναι το robots.txt.

Σε αυτό το αρχείο υπάρχουν πληροφορίες για το ποιες σελίδες επιτρέπεται να κάνουν crawl τα bots των μηχανών αναζήτησης. Αν δεν μπορεί να γίνει crawl σε μία σελίδα, τότε δεν μπορεί να γίνει index (δε θα φαίνεται στα οργανικά αποτελέσματα).

Μία ιστοσελίδα ή ένα eshop έχει πολλές σελίδες που δε χρειάζεται να είναι στα αποτελέσματα των αναζητήσεων. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η διαχειριστική σελίδα.

Σε περίπτωση που αφήνουμε τα bots των μηχανών αναζήτησης να κάνουν crawl πολλές σελίδες που δεν υπάρχει λόγος να τις κάνουν ίσως μας δημιουργήσει προβλήμα. Τα bots αφιερώνουν ένα μικρό χρονικό διάστημα σε κάθε ιστοσελίδα ή eshop. Αν ο χρόνος αυτός χαθεί σε σελίδες που δε χρειάζεται να εμφανιστούν στα οργανικά αποτελέσματα, τότε ίσως καθυστερήσει το crawl και index σε σημαντικές σελίδες.

Keyword research- Έρευνα λέξεων και φράσεων κλειδιών

Έρευνα λέξεων ή φράσεων κλειδιών

Η αναζήτηση λέξεων και φράσεων κλειδιών είναι μία από τις σημαντικότερες ενέργειες που πρέπει να κάνει κάποιος για ένα καλό SEO.

Πώς μπορείτε να κάνετε την έρευνά σας; Μπορείτε να κάνετε χρήση διάφορων εργαλείων. Το αγαπημένο μας (που είναι και δωρεάν) είναι το Google Trends.

Αρχικά σημειώστε σε ένα χαρτί τις πιο σημαντικές λέξεις που χαρακτηρίζουν τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα σας.

Ως παράδειγμα ας υποθέσουμε ότι έχετε ένα eshop με καλλυντικά και θέλετε να γράψετε κάποια άρθρα στο blog σας, για να σας φέρουν οργανική επισκεψιμότητα. Αν εισάγετε τη λέξη κραγιον (χωρίς τόνο γιατί όλοι μας γράφουμε στην google χωρίς τόνους) στο Google Trends, θα πάρετε ως αποτέλεσμα κάποιες φράσεις που είναι rising και κάποιες top φράσεις για το χρονικό διάστημα και τη χώρα που επιλέξατε. Μία από τις top είναι το κόκκινο κραγιόν. Άρα θα πρέπει να γράψετε κάποιο άρθρο με τα κόκκινα κραγιόν που πουλάτε στο eshop σας, ώστε να χρησιμοποιήσετε αυτήν την φράση. Μπορείτε να γράψετε κάποιο άρθρο στο οποίο θα προτείνετε κόκκινα κραγιόν ανά επιδερμίδα.

Χρήση λέξεων κλειδιών

Στη λίστα παραπάνω αναφέραμε κάποιες οδηγίες. Ας αναλύσουμε λίγο περισσότερο το πως θα πρέπει να χρησιμοποιούνται οι λέξεις και φράσεις κλειδιά.

Tα αποτελέσματα των αναζητήσεων στις μηχανές αναζήτησης, δίνουν τον τίτλο της σελίδας του άρθρου, το λεγόμενο title tag. Επίσης κάτω από τον τίτλο εμφανίζεται και μία περιγραφή της σελίδας, το λεγόμενο meta description.

Σε αυτά θα πρέπει να υπάρχουν λέξεις κλειδιά. Τι άλλο εμφανίζεται; To url της σελίδας. Μπορεί στο url πολλές φορές να είναι δύσκολο να μπει μία λέξη κλειδί, αλλά είναι καλό να υπάρχει αν είναι εφικτό.

Επιπλέον είναι σημαντικό να βάζουμε λέξεις κλειδιά στα h tags όπως και μέσα στο κείμενο, χωρίς όμως να το παρακάνουμε.

Μεγάλη προσοχή στο ποια θέση θα τοποθετήσετε μία λέξη κλειδί καθώς οι μηχανές αναζήτησης κόβουν τον τίτλο και την περιγραφή μετά από έναν αριθμό χαρακτήρων. Αν η λέξη κλειδί σας κοπεί τότε πολύ πιθανό να μην καταλαβαίνει ο χρήστης της μηχανής αναζήτησης ότι η σελίδα σας αφορά αυτό που ψάχνει.

Μία σελίδα θα πρέπει να περιέχει τη βασική της λέξη κλειδί στην αρχή της πρώτης παραγράφου. Πρέπει δηλαδή να γίνεται χρήση της στις πρώτες προτάσεις. Σε μία σελίδα μπορεί να γίνεται στόχευση πολλαπλών λέξεων κλειδιών αν και εμείς θα σας συμβουλεύαμε να μη στοχεύετε σε πάνω από δύο λέξεις ή φράσεις κλειδιά ανά σελίδα.

Είναι σημαντικό να εισάγουμε λέξεις και φράσεις κλειδιά για ένα καλό SEO με φυσικό τρόπο (για παράδειγμα πρέπει να αποφεύγετε η μεγάλη πυκνότητα των λέξεων κλειδιών). Να γράφουμε πρώτα για τον αναγνώστη, χωρίς να έχουμε συνεχώς στο μυαλό μας τις μηχανές αναζήτησης.

Η Google έχει πλέον αλγορίθμους μηχανικής μάθησης με τους οποίους καταλαβαίνει ποιες σελίδες στοχεύουν στο να την ξεγελάσουν για να πάρουν μία καλή κατάταξη και το αποτέλεσμα είναι να μην την παίρνουν.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι για ένα καλό SEO, θα πρέπει να υπάρχουν λέξεις κλειδιά και στις εικόνες. Στο όνομά τους αλλά και στο alt text. Το alt text βοηθάει τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης στο να καταλάβουν το περιεχόμενο μιας εικόνας καθώς αυτό διαβάζεται δυνατά από screen readers. Επιπλέον βοηθάει και τις μηχανές αναζήτησης.

Τα backlinks (ή αλλιώς inbound links) είναι links τα οποία υπάρχουν σε άλλους ιστότοπους και οδηγούν στο δικό σας ιστότοπο.

Διαβάστε: Τι ειναι τα Backlinks και γιατί είναι σημαντικά.

Γιατί το SEO είναι τόσο σημαντικό;

Στην Google γίνονται δεκάδες χιλιάδες αναζητήσεις το δευτερόλεπτο (και λιγότερες σε άλλες μηχανές αναζήτησης). Οι χρήστες των μηχανών αναζήτησης ψάχνουν συνεχώς για πληροφορίες. Συνήθως όταν κάποιος ψάχνει κάποια πληροφορία, είτε για μία υπηρεσία (για ένα γιατρό, για ένα λογιστή, για ένα γυμναστήριο κ.λ.π) είτε για κάποιο προϊόν, είναι η στιγμή που είναι πιο "ψημένος" για να γίνει πελάτης.

Αυτή είναι και μία σημαντική διαφορά του SEO (και του organic traffic) με τις πληρωμένες διαφημίσεις στα social media ή σε άλλες ιστοσελίδες και eshop. Μία διαφήμιση μπορεί να δημιουργήσει έναν πελάτη, αλλά στατιστικά οι χρήστες που κάνουν αναζήτηση στις μηχανές αναζήτησης είναι πιο πιθανό, εκείνη την χρονική στιγμή, να ενδιαφέρονται για μία υπηρεσία ή ένα προϊόν (που θα τα αποκτήσουν εκείνη την στιγμή ή στο κοντινό μέλλον) από ότι ένας χρήστης που σκρολάρει στα social media.

Με τις διαφημίσεις στις μηχανές αναζήτησης τι συμβαίνει; Γιατί να ασχοληθεί κάποιος με το SEO και να μην κάνει απλά διαφημίσεις; Οι λόγοι είναι δύο, γιατί με τις διαφημίσεις η προβολή και η επισκεψιμότητα σταματάει όταν δεν υπάρχουν λεφτά και δεύτερον γιατί οι περισσότεροι αγνοούν τις διαφημίσεις και συνεχίζουν στα οργανικά αποτελέσματα.

Κάποιος μπορεί τώρα να αναρωτηθεί, τι πειράζει αν η ιστοσελίδα μου βγαίνει στην πέμπτη σελίδα της Google; Γιατί να κάνω βελτιστοποίηση ώστε να αυξηθεί η πιθανότητα να βρεθεί στα πρώτα αποτελέσματα και κυρίως στην πρώτη σελίδα;

Ο λόγος που πρέπει να προσπαθούμε συνεχώς για την πρώτη σελίδα είναι γιατί στατιστικά η πλειοψηφία των χρηστών δε θα συνεχίσει στη δεύτερη σελίδα. Αν απουσιάζουμε από τα πρώτα αποτελέσματα η επισκεψιμότητα και οι πελάτες πηγαίνουν στους ανταγωνιστές μας.

Σημαντικός λόγος κακής κατάταξης στις μηχανές αναζήτησης

Ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που συναντάται σε πάρα πολλές ιστοσελίδες είναι η ταχύτητα φόρτωσης. Η ταχύτητα φόρτωσης είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για την κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης.

Για αυτό και εμείς έχουμε δώσει μεγάλη βαρύτητα σε αυτό. Μπορείτε να ελέγξετε τον χρόνο φόρτωσης των σελίδων μας μόνοι σας. Αν θέλετε και εσείς μία γρήγορη δυναμική ιστοσελίδα (χωρίς να χρειάζεται να την αγοράσετε) ή ένα eshop για να πουλάτε τα προϊόντα σας, στείλτε μας ένα μήνυμα μέσω της φόρμας επικοινωνίας και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για να συζητήσουμε.

Το SEO χρειάζεται περιεχόμενο

Το SEO είναι ένας τρόπος προώθησης στις μηχανές αναζήτησης. Όπως έχουμε αναφέρει κάθε σελίδα στοχεύει σε κάποιες λέξεις η φράσεις κλειδιά (keywords ή keyphrases). Όταν μία ιστοσελίδα ή ένα eshop έχουν πολλές σελίδες μπορούν να στοχεύσουν σε περισσότερες λέξεις ή φράσεις κλειδιά. Επίσης μπορεί να γίνει στόχευση και σε μικρού μήκους keywords αλλά και σε μεγάλου μήκους (long tail keywords).

Η δημιουργία νέου περιεχομένου γύρω από ένα θέμα και η στόχευση σε νέες λέξεις και φράσεις κλειδιά γύρω από αυτό μπορεί να συμβάλλει θετικά στο να θεωρηθείτε αυθεντία (και από το κοινό και από τις μηχανές αναζήτησης) σε έναν τομέα (το λεγόμενο topical authority). Μπορείτε φυσικά να θεωρείστε αυθεντία σε πολλούς τομείς και όχι μόνο σε έναν. Η αυθεντία είναι κάτι που σίγουρα θα βοηθήσει τις σελίδες σας να βελτιώσουν την κατάταξή τους στις μηχανές αναζήτησης. Για να θεωρηθεί κάποιος αυθεντία, φυσικά δεν αρκεί μόνο η ποσότητα αλλά χρειάζεται και η ποιότητα.

Όσο περισσότερο ποιοτικό περιεχόμενο έχετε, θα μπορέσετε να δείξετε την εμπειρία (experience) σας, την εξειδίκευσή (expertise) σας και θα θεωρείστε πιο αξιόπιστος (trustworthiness). Μαζί με την αυθεντία (authoritativeness) αυτά τα τέσσερα (το λεγόμενο E-E-A-T) εξετάζονται από την Google (Google Quality Raters). Παρόλο που το E-E-A-T δεν είναι ένας παράγοντας κατάταξης, μπορεί να παίξει έμμεσα τον ρόλο του, οπότε είναι πολύ σημαντικό.

Το νέο περιεχόμενο δείχνει στις μηχανές αναζήτησης ότι μία ιστοσελίδα ή ένα eshop είναι ενεργά και ότι θέλουν να προσφέρουν αξία στο κοινό. Επίσης το περιεχόμενο θα πρέπει να ανανεώνεται ώστε να είναι πάντα έγκυρο. Αυτές οι ενέργειες βοηθάνε στην κατάταξη των σελίδων μίας ιστοσελίδας ή ενός eshop στα SERPs.

Αν θέλετε μία δυναμική παρουσία στις μηχανές αναζήτησης εκτός από την απόκτηση μίας ιστοσελίδας ή ενός eshop από την DevFlavor μπορείτε να επιλέξετε και τις υπηρεσίες: Προώθηση ιστοσελίδων και eshop με SEO και Δημιουργία περιεχομένου για το Blog.

Διαβάστε και τα παρακάτω

Περιεχόμενα Επικοινωνία

Λέξεις κλειδιά: seo, on page seo, off page seo, τεχνικό seo, πως λειτουργεί το seo