Ιστοσελίδες και Eshops για αυτούς που θέλουν να δημιουργούν περιεχόμενο, να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των SERPs και να έχουν στρατηγική στο digital marketing.

Επιστροφή στην αναζήτηση

Τι χρειάζεται για να φτιάξω μία ιστοσελίδα

DevFlavor

Τι χρειάζεται για να φτιάξω μία ιστοσελίδα

Περιεχόμενα άρθρου

Τι χρειάζεται

Αυτά που χρειάζεστε για να φτιάξετε μία ιστοσελίδα και να έχετε μία καλή ψηφιακή παρουσία είναι τα εξής:

  • Κατασκευή της ιστοσελίδας
  • Domain Name
  • Hosting ιστοσελίδας
  • SSL πιστοποιητικό
  • Επιλογή υπηρεσίας email (π.χ για αποστολή Newsletter)
  • Web Hosting για τις παραμετροποιήσεις στα DNS Records
  • Δημιουργία περιεχομένου
  • Γνώσεις SEO
  • Διασύνδεση με εργαλεία στατιστικών όπως Google Analytics, Google Search Console κ.λ.π
  • Γνώσεις συντήρησης και διαχείρισης της ιστοσελίδας

Κατασκευή της ιστοσελίδας

Η πρώτη απόφαση που πρέπει να πάρετε είναι πως θα κατασκευάσετε την ιστοσελίδα σας. Αν θα είναι custom κατασκευή ή θα χρησιμοποιηθεί κάποιος website builder. Αν δεν έχετε γνώσεις web development και δεν μπορείτε να κατασκευάσετε την ιστοσελίδα μόνοι σας, θα πρέπει να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον freelancer ή κάποιο agency.

Εφόσον συνεργαστείτε μαζί μας, δεν χρειάζεστε κεφάλαιο αγοράς καθώς αποκτάτε την ιστοσελίδα σας με μία συνδρομή. Δε θα ανησυχείτε για τη συντήρηση, ένα μεγάλο μέρος της διαχείρισης, για το SEO και άλλα πολλά. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας, αφού μελετήσετε τις υπηρεσίες μας, για να συζητήσουμε για το πως μπορούμε να σας βοηθήσουμε.

Χρειάζεστε ένα Domain Name

Η επιλογή Domain Name είναι πολύ σημαντική. Πολλές φορές μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να βρείτε ένα που να σας ικανοποιεί. Υπάρχει πιθανότητα ακόμα και το brand name σας να είναι κατοχυρωμένο από κάποιον άλλον.

Διαβάστε: Πως να επιλέξω domain name.

Hosting για την ιστοσελίδα

Στην περίπτωση που επιλέξετε κατασκευή ιστοσελίδας με website builder τότε δε θα έχετε να ανησυχείτε για το hosting. Αυτή η επιλογή είναι κατάλληλη μόνο αν θέλετε μία ιστοσελίδα για προσωπική χρήση και όχι επαγγελματική. Ας δούμε παρακάτω τι συμβαίνει όταν επιλέγετε μία custom κατασκευή ιστοσελίδας και χρειάζεστε hosting.

Μία ιστοσελίδα για να είναι συνεχώς προσβάσιμη πρέπει να φιλοξενείται σε ένα server ο οποίος έχει αδιάκοπη λειτουργία. Για αυτό πρέπει να επιλέξετε μία εταιρεία φιλοξενίας (hosting).

Επιλέξτε μία αξιόπιστη εταιρεία φιλοξενίας με καλό customer support. Πολλές φορές θα χρειαστείτε κάποια βοήθεια. Αν η εταιρεία φιλοξενίας δεν είναι άμεσα διαθέσιμη να σας βοηθήσει, τότε μπορεί να αντιμετωπίσετε περιόδους όπου η ιστοσελίδα σας δε θα λειτουργεί (κάτι που θα βλάψει το brand name σας).

Τι hosting να επιλέξετε

  • Shared Hosting: Αν έχετε μία ιστοσελίδα για προσωπική χρήση και αναμένετε πολύ μικρή επισκεψιμότητα. Σε αυτόν τον τύπο φιλοξενίας, πολλές ιστοσελίδες φιλοξενούνται στον ίδιο server και μοιράζονται τη CPU, τη RAM, τον σκληρό δίσκο, το Bandwidth. Συνήθως οι πόροι είναι πολύ περιορισμένοι. Δεν χρειάζεται να έχετε γνώσεις διαχείρισης και συντήρησης server.
  • Virtual Private Server (VPS): Είναι κατάλληλο για επαγγελματική χρήση (για ιστοσελίδες υπηρεσιών μέχρι και ηλεκτρονικά καταστήματα). Σε αυτόν τον τύπο φιλοξενίας κάθε ιστοσελίδα έχει τους δικούς της πόρους (CPU, RAM, σκληρό δίσκο) οι οποίοι μπορεί να είναι πολύ υψηλοί. Χρειάζεται να έχετε γνώσεις διαχείρισης και συντήρησης server ή να πληρώνετε για κάποια υπηρεσία που τα παρέχει.
  • Dedicated Server: Όταν οι απαιτήσεις είναι πολύ υψηλές και πρέπει να επιλέξετε συγκεκριμένους πόρους και θέλετε ένα server για αποκλειστική χρήση. Και σε αυτόν τον τύπο φιλοξενίας απαιτούνται γνώσεις διαχείρισης και συντήρησης server ή να πληρώνετε για κάποια υπηρεσία που τα παρέχει.

SSL Πιστοποιητικό

Το SSL (Secure Sockets Layer) πιστοποιητικό είναι απαραίτητο για την ασφαλή μετάδοση δεδομένων μεταξύ δύο υπολογιστών ή συσκευών, όπως για παράδειγμα μεταξύ του browser ενός χρήστη και του server μιας ιστοσελίδας.

Ας υποθέσουμε ότι ένας χρήστης θέλει να σας στείλει ένα μήνυμα μέσω της φόρμας επικοινωνίας της ιστοσελίδας σας. Τα δεδομένα που καταχωρεί στα πεδία της φόρμας πρέπει να μεταδοθούν με ασφάλεια από τον browser του στον server σας. Το SSL πιστοποιητικό εξασφαλίζει την κρυπτογράφηση αυτών των δεδομένων, ώστε ακόμη και αν κάποιος τα υποκλέψει, κατά τη μετάδοσή τους, να μην μπορεί να τα αξιοποιήσει, καθώς είναι κρυπτογραφημένα.

Χωρίς SSL πιστοποιητικό, η ιστοσελίδα σας θα είναι μη ασφαλής και δε θα έχει καλή κατάταξη στα αποτελέσματα των αναζητήσεων στις μηχανές αναζήτησης. Οι browsers συνήθως ενημερώνουν τους χρήστες όταν η ιστοσελίδα δεν διαθέτει SSL πιστοποιητικό, κάτι που συνήθως τους κάνει να εγκαταλείπουν.

Είδη των SSL πιστοποιητικών

  • Επικύρωση Domain Name (DV): Επικυρώνει ότι σας ανήκει το Domain Name. Εκδίδεται πολύ γρήγορα και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και δωρεάν αν επιλέξετε ένα πιστοποιητικό Let's Encrypt.
  • Επικύρωση οργανισμού (OV): Επικυρώνει το Domain Name αλλά και την ταυτότητα της επιχείρησης. Για την έκδοσή του απαιτούνται κάποια έγγραφα και κάποιος χρόνος (1-3 ημέρες). Οι χρήστες θα μπορούν να δουν κάποια στοιχεία της επιχείρησης κάνοντας κλικ στην κλειδαριά που εμφανίζεται στον browser.
  • Εκτεταμένη επικύρωση (EV): Εδώ έχουμε την ανώτερη ασφάλεια και επικύρωση. Και εδώ απαιτούνται έγγραφα και κάποιο χρονικό διάστημα για την έκδοση (1-7 ημέρες). Οι χρήστες θα μπορούν να δουν την επωνυμία της επιχείρησης κάνοντας κλικ στην κλειδαριά στον browser.

Το κόστος ενός πιστοποιητικού αλλάζει ανάλογα με το είδος του και μπορεί να αλλάζει ανάλογα με το αν θέλετε να το χρησιμοποιείτε σε πάνω από ένα Domain Name και Sub-domain.

Η εγκατάσταση ενός πιστοποιητικού μπορεί να γίνει σε μερικά βήματα. Αυτά μπορεί να εξαρτώνται από τον εταιρεία φιλοξενίας (hosting) και τον web server που χρησιμοποιείτε. Σε περίπτωση που η ιστοσελίδα έχει κατασκευαστεί με κάποιο website builder, τότε δε θα χρειαστεί να κάνετε κάτι.

Επιλογή υπηρεσίας email

Μία επαγγελματική ψηφιακή παρουσία απαιτεί και ένα επαγγελματικό email με το Domain Name σας (π.χ όπως το δικό μας info@devflavor.gr). Για να μπορείτε να έχετε ένα επαγγελματικό email μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο web hosting με δυνατότητες αποστολής email με SMTP. Υπάρχουν τέτοια web hosting που σας δίνουν τη δυνατότητα να στέλνετε κάποιον αριθμό emails ανά ημέρα ή ανά ώρα. Το κόστος αυτού του web hosting είναι πολύ χαμηλό. Υπάρχουν και επιλογές όπου είναι δωρεάν αλλά ο αριθμός των emails που μπορείτε να στέλνετε είναι πολύ περιορισμένος.

Αν θέλετε να έχετε πολλές διευθύνσεις email ή να στέλνετε πολλά emails (π.χ αν έχετε χιλιάδες εγγεγραμμένους στο Newsletter σας) ή έχετε κάποιες συγκεκριμένες απαιτήσεις, όπως χρήση κάποιου API για την αποστολή emails, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποια υπηρεσία που τα παρέχει. Το κόστος εδώ είναι μεγαλύτερο και αυξάνεται όσο αυξάνονται οι απαιτήσεις σας. Ας δούμε παρακάτω κάποιες υπηρεσίες για αποστολή email.

Υπηρεσίες για αποστολή email

Web Hosting για τις παραμετροποιήσεις στα DNS Records

Αφού αγοράσετε το Domain Name σας, από κάποια εταιρεία καταχώρησης, θα έχετε τη δυνατότητα να κάνετε προσθήκη, αλλαγή ή διαγραφή στα DNS (Domain Name System) Records.

Κάποιες εταιρείες καταχώρησης μπορεί να μη σας δίνουν πλήρη ελευθερία με τα DNS Records.

Για παράδειγμα μπορεί να θέλετε να εισάγετε κάποιο κείμενο σχετικό με το DKIM που έχει σχέση με την αποστολή email. Το κείμενο αυτό είναι πολύ μεγάλο και μπορεί να μην έχετε τη δυνατότητα να το εισάγετε. Η λύση σε αυτό είναι να αγοράσετε ένα web hosting όπου εκεί θα έχετε πλήρη ελευθερία με τα DNS Records.

Αν έχετε αγοράσει web hosting για να έχετε τη δυνατότητα να στέλνετε emails, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό και για τα DNS Records.

Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε κάποιον website builder, αν έχετε πληρωμένο πακέτο, πολύ πιθανό να μπορείτε να διαχειριστείτε τα DNS Records από την πλατφόρμα του.

Δημιουργία περιεχομένου

Το περιεχόμενο σε μία ιστοσελίδα είναι απαραίτητο. Είναι αυτό που θα δει ο επισκέπτης της και αυτό που θα τον κάνει να δράσει (να σας πάρει κάποιο τηλέφωνο, να αγοράσει μία υπηρεσία ή ένα προϊόν σας, να σας επισκεφτεί στο χώρο σας κ.λ.π).

Αρχικά θα δημοσιεύσετε την ιστοσελίδα σας με κάποιο περιεχόμενο. Στη συνέχεια θα πρέπει να δημιουργείτε συνεχώς νέο περιεχόμενο είτε για τα προϊόντα σας είτε για τις υπηρεσίες σας είτε για τα άρθρα σας στο blog σας. Το περιεχόμενο αυτό θα περιλαμβάνει κείμενο και εικόνες. Επίσης μπορεί να περιλαμβάνει video ή και podcast.

Για τη δημιουργία και την επεξεργασία του περιεχομένου, θα πρέπει να έχετε κάποιες βασικές γνώσεις. Για παράδειγμα, μπορεί να απαιτείται να δημιουργείτε εικόνες συγκεκριμένων μεγεθών ή μπορεί να χρειάζεται να κάνετε επεξεργασία video.

Αν δε θέλετε να ασχοληθείτε με τη δημιουργία και την επεξεργασία του περιεχομένου, θα πρέπει να έχετε κάποιον συνεργάτη ή υπάλληλο για αυτά.

Χρειάζεστε γνώσεις SEO

Το SEO (Search Engine Optimization) είναι πολύ σημαντικό για την παρουσία μίας ιστοσελίδας στα πρώτα αποτελέσματα των αναζητήσεων στις μηχανές αναζήτησης. Χρειάζεστε γνώσεις SEO και για την κατασκευή της ιστοσελίδας αλλά και για τη δημιουργία νέων σελίδων και νέου περιεχομένου.

Σε περίπτωση που δε θα κατασκευάσετε μόνοι σας την ιστοσελίδα θα πρέπει να επιλέξετε ένα agency ή έναν freelancer με γνώσεις πάνω στο SEO.

Αν επιλέξετε κατασκευή ιστοσελίδας με website builder θα έχετε πολύ περιορισμένο SEO.

Διαβάστε: Τι είναι το SEO και πως λειτουργεί.

Επίσης διαβάστε: Τι είναι το τοπικό SEO.

Διασύνδεση με εργαλεία στατιστικών

Αφού κατασκευάσετε την ιστοσελίδα σας, θα πρέπει να κάνετε τη διασύνδεση με κάποια εργαλεία στατιστικών. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δωρεάν το Google Analytics και το Google Search Console.

Το Google Analytics σας επιτρέπει να παρακολουθείτε διάφορα δεδομένα όπως την επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα σας, από ποιες πηγές προέρχεται, ποιες σελίδες έχουν περισσότερη επισκεψιμότητα, το bounce rate κ.λ.π. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε ποιο περιεχόμενο λειτουργεί καλύτερα και πού χρειάζεται βελτίωση.

Το Google Search Console προσφέρει δεδομένα σχετικά με το πώς εμφανίζεται η ιστοσελίδα σας στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google, ποιες λέξεις ή φράσεις κλειδιά φέρνουν επισκέπτες, ποια είναι η κατάταξή σας σε αυτές, πόσα impressions και clicks λαμβάνετε, καθώς και πιθανά τεχνικά προβλήματα SEO (όπως για παράδειγμα ποιες σελίδες δεν έχουν γίνει index).

Εφόσον χρησιμοποιείτε το Google Search Console μπορείτε να κάνετε import τα δεδομένα σας και στην Bing (Bing Webmaster Tool) πολύ εύκολα. Με αυτό το εργαλείο, το οποίο είναι δωρεάν, θα βλέπετε στατιστικά που προέρχονται από την Bing.

Γνώσεις συντήρησης και διαχείρισης της ιστοσελίδας

Αν η ιστοσελίδα είναι κατασκευασμένη με κάποιο website builder τότε το πιο πιθανό είναι να μην χρειάζεται να κάνετε ιδιαίτερες ενέργειες που θα αφορούν τη συντήρηση. Αυτή θα γίνεται αυτόματα. Απλά θα χρειάζεται να κάνετε την απαραίτητη διαχείριση.

Αν η ιστοσελίδα είναι custom κατασκευή και φιλοξενείται σε κάποιο server, τότε θα πρέπει να έχετε γνώσεις συντήρησης και διαχείρισης ή θα πρέπει να συνεργάζεστε με κάποιο agency ή freelancer για αυτά.

Σε μία custom κατασκευή η συντήρηση μπορεί να περιλαμβάνει αναβαθμίσεις στο theme, σε plugins και στο CMS (Content Management System - π.χ Wordpress, Joomla κ.λ.π). Επίσης πολύ σημαντικό είναι να γνωρίζετε να κάνετε back-up.

Σκέφτεστε να κατασκευάσετε τη δική σας ιστοσελίδα για να αναβαθμίσετε το brand name σας; Μπορείτε να συνεργαστείτε μαζί μας και να αποκτήσετε μία ιστοσελίδα με συνδρομή. Με τη συνεργασία μας δε θα ανησυχείτε για τη συντήρηση, τη διαχείριση, το back-up, το SEO και άλλα πολλά. Επικοινωνήστε μαζί μας για να συζητήσουμε.

Διαβάστε και τα παρακάτω

Περιεχόμενα

Λέξεις κλειδιά: ιστοσελίδα, τι χρειάζεται για να φτιάξω μία ιστοσελίδα