Τι είναι το copywriting (κειμενογραφία) και γιατί είναι απαραίτητο;

Περιεχόμενα άρθρου
- Τι είναι copywriting
- Γιατί είναι απαραίτητο το copywriting
- Τα χαρακτηριστικά του κειμένου στο copywriting
- Τρεις βασικές αρχές στο copywriting
- Call to action (CTA) στο copywriting
- Copywriting σε μία ιστοσελίδα ή eshop
- Η διαφορά του copywriting με το content marketing
- Το copywriting δεν κάνει θαύματα
- Που καταλήγουμε
Τι είναι copywriting
Το copywriting (κειμενογραφία) είναι η στρατηγική δημιουργίας πειστικού περιεχομένου με στόχο να αυξήσει την αναγνωρισιμότητα ενός brand αλλά και να κάνει τον αναγνώστη του να προβεί σε μία δράση. Τέτοιες δράσεις μπορεί να είναι η εγγραφή στο newsletter, η επικοινωνία μέσω φόρμας επικοινωνίας και φυσικά η πώληση μίας υπηρεσίας ή ενός προϊόντος.
Πολλές φορές το copywriting συγχέεται με το copyright. Copyright ονομάζονται τα αποκλειστικά δικαιώματα των πνευματικών δημιουργών στο έργο τους. Αυτά τα πνευματικά δικαιώματα αποτρέπουν άλλους από το να χρησιμοποιήσουν το έργο των δημιουργών χωρίς την άδειά τους.
Το copywriting ξεκίνησε περίπου το 1870. Ο πρώτος επαγγελματίας copywriter, αρχικά ως υπάλληλος και στη συνέχεια σαν ελεύθερος επαγγελματίας, ήταν ο John Emory Powers.
Γιατί είναι απαραίτητο το copywriting
Μία επιχείρηση μπορεί να χρησιμοποιήσει διάφορους τρόπους για να διαφημίσει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες της. Μπορεί να χρησιμοποιήσει εικόνα, video, podcast. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρχει και κείμενο. Ακόμα και μία διαφήμιση στο ραδιόφωνο (δηλαδή ο προφορικός λόγος) έχει γραφτεί από κάποιον copywriter. Μπορεί να λέμε ότι μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις αλλά ίσως δεν είναι ακριβώς έτσι. Πάντα χρειάζεται το κατάλληλο κείμενο, γιατί αυτό είναι που θα κάνει τα άτομα που ακούν ή βλέπουν μία διαφήμιση να προβούν σε μία πράξη.
Άρα το copywriting βρίσκεται (ή θα πρέπει να βρίσκεται) στον πυρήνα κάθε επιχείρησης. Το κείμενο που δημιουργείται είναι αυτό που μεταφέρει το μήνυμα μίας επιχείρησης σε δυνητικούς πελάτες και αυτό μπορεί να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό αν θα μετατραπούν σε πελάτες.
Τα χαρακτηριστικά του κειμένου στο copywriting
Το κείμενο θα πρέπει να πληρή κάποια χαρακτηριστικά για να μπορεί να πετύχει τους διαφημιστικούς στόχους του. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω:
- Να μεταφέρει το μήνυμα που θέλει με σαφήνεια
- Να είναι συγκεκριμένο και σύντομο
- Να είναι προτότυπο
- Θα πρέπει να έχει συνοχή
- Το κείμενο θα πρέπει να στοχεύει σε κάποιο κοινό

Τρεις βασικές αρχές στο copywriting
Εκτός από τα παραπάνω χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ένα κείμενο, ένας copywriter θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τις παρακάτω τρεις βασικές αρχές για να μπορεί το κείμενό του να πουλάει.
1. Στους ανθρώπους δεν αρέσει η ιδέα του να τους πουλάνε κάτι
Οι άνθρωποι για να αγοράσουν ένα προϊόν ή μία υπηρεσία θέλουν να νιώσουν ότι το χρειάζονται.
Για αυτόν το λόγο ένας copywriter θα πρέπει να γνωρίζει καλά σε ποιους απευθύνεται, θα πρέπει να γνωρίζει τις ανάγκες τους ώστε με το κείμενό του να κάνει τους αναγνώστες του να νιώσουν ότι χρειάζονται ένα προϊόν ή μία υπηρεσία.
2. Οι άνθρωποι αγοράζουν πράγματα για συναισθηματικούς και όχι λογικούς λόγους
Γιατί ένας άνθρωπος χρειάζεται ένα πολύ ακριβό αυτοκίνητο ενώ μπορεί να τον καλύπτουν οι δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά ενός αυτοκινήτου με μία τιμή στο ένα δέκατο από αυτή του ακριβού; Ο λόγος είναι ότι το ακριβό αυτοκίνητο του γεννάει κάποια συναισθήματα. Μπορεί να νιώθει μοναδικός ή μπορεί να νιώθει ότι οι άλλοι τον βλέπουν ως σπουδαίο και πετυχημένο. Μπορεί να νιώθει ότι αποκτάει κύρος. Επίσης μπορεί να νιώθει χαρά γιατί εκπλήρωσε ένα στόχο (μπορεί ένα πολυτελές και ακριβό αυτοκίνητο να είναι όνειρο ζωής για κάποιους ανθρώπους).
Η λογική μπορεί να κάνει κάποιον άνθρωπο να σκεφτεί. Το συναίσθημα που θα δημιουργηθεί μετά από μία σκέψη θα είναι αυτό που θα τον κάνει να αγοράσει ένα προϊόν ή μία υπηρεσία.
Πολλά συναισθήματα δημιουργούνται από το υποσυνείδητο. Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν την πεποίθηση ότι είναι αρκετά έξυπνοι και ότι πριν κάνουν μία αγορά κάνουν συγκρίσεις προϊόντων και επιλέγουν με τη λογική, αυτό όμως δεν ισχύει. Σύμφωνα με τον καθηγητή Gerald Zaltman το 95% των αποφάσεων που παίρνουν οι άνθρωποι σε σχέση με το αν θα αγοράσουν κάτι προέρχεται από το υποσυνείδητο.
3. Μετά την αγορά για συναισθηματικούς λόγους, οι άνθρωποι χρειάζονται να τη δικαιολογήσουν με λογικό τρόπο
Οι copywrites εκτός από το να πυροδοτούν συναισθήματα στους καταναλωτές θα πρέπει να βρίσκουν τρόπο να τους δίνουν λόγους για να δικαιολογούν τις αποφάσεις τους.
Για παράδειγμα αν κάποιος αγόρασε ένα φαγητό που με βάση τη λογική δεν του κάνει καλό στην υγεία του, ίσως μπορεί να δικαιολογήσει την επιλογή του με το ότι το φαγητό αυτό έχει στα συστατικά του ένα φυτικό προϊόν.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι όταν κάποιος αγοράζει ένα προϊόν που είναι σε προσφορά (-40%) όμως δεν το χρειάζεται. Η δικαιολογία που θα σκεφτεί μπορεί να είναι ότι ήταν σε προσφορά και έπρεπε να το αγοράσει γιατί θα έχανε μία μεγάλη ευκαιρία.

Call to action (CTA) στο copywriting
Ο σκοπός του copywriting είναι να κάνει τον αναγνώστη του κειμένου να προβεί σε μία ενέργεια. Η ενέργεια που θα πρέπει να κάνει ο αναγνώστης, όπως και ο τρόπος με τον οποίο θα μπορεί να την κάνει, λέγεται call to action (προτροπή για ενέργεια).
Κάποια παραδείγματα call to action είναι η προτροπή για:
- Συμπλήρωση μίας φόρμας επικοινωνίας
- Κατέβασμα ενός ebook
- Άμεση αγορά υπηρεσίας ή προϊόντος
- Εγγραφή στο newsletter
- Τηλεφωνική επικοινωνία
Εκτός από το να γίνεται ξεκάθαρο από έναν copywriter του τι θέλει να κάνει ο αναγνώστης του κειμένου του, είναι καλό να διευκρινίζεται τι θα συμβεί μετά από τη δράση του. Δηλαδή, τι θα συμβεί αν ένας χρήστης μίας ιστοσελίδας επικοινωνήσει με μία εταιρεία μέσω μίας φόρμας εικοινωνίας. Θα πρέπει να δίνονται πληροφορίες για το πως θα λάβει απάντηση και πότε περίπου θα τη λάβει.

Copywriting σε μία ιστοσελίδα ή eshop
Ένας copywriter που αναλαμβάνει να δημιουργήσει περιγραφές υπηρεσιών σε ιστοσελίδες ή περιγραφές προϊόντων σε eshops θα πρέπει να έχει πολύ καλές γνώσεις SEO (μάθετε για το SEO και το τοπικό SEO).
Οι γνώσεις SEO είναι πολύ βασικές γιατί μία ιστοσελίδα ή ένα eshop πρέπει να έχει παρουσία στα οργανικά αποτελέσματα στις μηχανές αναζήτησης.
Η διαφορά του copywriting με το content marketing
Το copy που δημιουργεί ένας copywriter είναι κείμενο. Το περιεχόμενο στο content marketing μπορεί να έχει κάθε δυνατή μορφή. Μπορεί να είναι κείμενο, εικόνα, video, podcast κ.λ.π. Μπορεί να είναι και ένας συνδυασμός αυτών.
Το copywriting έχει ως στόχο να προτρέψει (ξεκάθαρη παρουσία call to action) έναν άνθρωπο να κάνει μία αγορά ή κάποια άλλη ενέργεια και προσπαθεί να το κάνει με κείμενο μικρού μήκους (ή καλύτερα με κείμενο μικρότερου μήκους από ότι το κείμενο στο content marketing).
Αντίθετα το content marketing αφορά τη δημιουργία περιεχομένου και την κατάλληλη διανομή του (π.χ άλλο περιεχόμενο είναι κατάλληλο για blog και άλλο για τα social media) που εχει ως στόχο την εκπαίδευση ή την ψυχαγωγία ενός ανθρώπου και τη μετατροπή του σε πελάτη μακροπρόθεσμα. To content marketing προσπαθεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον ενός ανθρώπου με πολύτιμο περιεχόμενο. Το περιεχόμενο αυτό μπορεί να υπάρχει σε blog, podcast, email και αλλού. Ένα παράδειγμα είναι κάποιο blog γιατρού με ασθένειες, τα συμπτώματά τους, τους τρόπους θεραπείας των ασθενειών.
Γιατί όμως να μην αξιοποιήσει κάποιος το copy και να το εντάξει μέσα στο content του; Συνδυάζοντας τα μπορούν να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, δεν θα ήθελε ένας γιατρός να διαμοιράζονται τα άρθρα του; Ή δεν θα ήθελε αφού διαβάσουν ένα άρθρο του να τον πάρουν τηλέφωνο και να κλείσουν ένα ραντεβού; Θα το ήθελε. Οπότε πρέπει να συνδυάσει το content writing με το copywriting.
Το copywriting δεν κάνει θαύματα
Πότε δε μπορεί το copywriting να βοηθήσει μία επιχείρηση ή έναν επαγγελματία; Όταν οι υπηρεσίες ή τα προϊόντα δεν έχουν υψηλή ποιότητα, δεν είναι χρήσιμα, δεν προσφέρουν κάποια αξία ή δε λύνουν κάποιο πρόβλημα. Αν συμβαίνουν αυτά, στην καλύτερη των περιπτώσεων να υπάρχουν αποτελέσματα για ένα μικρό χρονικό διάστημα, όσο καλή δουλειά και να κάνει ένας copywriter.
Που καταλήγουμε
Ένας επαγγελματίας ή μια επιχείρηση θέλουν συνεχή ροή νέων πελατών αλλά και να διατηρούν τους υπάρχοντες. Αυτά απαιτούν μία πολύ καλή ψηφιακή παρουσία.
Για να πετύχει κάποιος μία πολύ καλή ψηφιακή παρουσία και όχι απλά να έχει μία ιστοσελίδα ή social media χωρίς περιεχόμενο (ή χωρίς το κατάλληλο περιεχόμενο), πρώτα θα πρέπει να κατανοήσει το πως θα τον βοηθήσει μία ιστοσελίδα ή ένα eshop, πως θα τον βοηθήσει το SEO, το copywriting, το content marketing, τα social media κ.λ.π. Αν δεν τα κατανοήσει κάποιος αυτά, τότε είναι σίγουρο, ότι δε θα αφιερώσει την ενέργεια, το χρόνο, τα χρήματα που απαιτούνται για μία δυναμική ψηφιακή παρουσία που θα του φέρνει πελάτες.
Αν είστε στην κατηγορία των επαγγελματιών ή των επιχειρήσεων που τα έχουν κατανοήσει και θέλετε μία δυναμική ψηφιακή παρουσία με ιστοσελίδα ή eshop, SEO, social media και κατάλληλο περιεχόμενο στείλτε μας ένα μήνυμα στη φόρμα επικοινωνίας (θα σας απαντήσουμε άμεσα με τον τρόπο που θα μας γράψετε εσείς), για να συζητήσουμε πως μπορούμε να συνεργαστούμε για την ανάπτυξή σας.
Διαβάστε και τα παρακάτω
Λέξεις κλειδιά: copywriting, content creation, δημιουργία περιεχομένου